DEMAND Special: “Toekomst voor ondernemers”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Er worden jaarlijks genoeg voorspellingen gedaan door allerlei partijen, elk met hun eigen visie en een eigen uitkomst. Wij gaan hier niet verkondigen dat wij het altijd bij het juiste eind hebben maar, wel vaak! Hoe ziet de toekomst er uit voor de komende 3 jaar? In deze DEMAND Special gaan wij proberen u mee te nemen in de toekomst, in de DEMAND tijdscapsule.

De Nederlandse economie floreert, althans dat is wat ons word voorgeschoteld. Wij kunnen op basis van de cijfers ook niets anders concluderen, echter zijn er legio ondernemers die het toch ontzettend moeilijk hebben, hoe valt dit dan te verklaren? Omzetten nemen per branche toe maar, het aantal ondernemers ook. Het zijn voornamelijk de grote ondernemingen die profiteren van de aantrekkende economie. Binnen het MKB is het nog niet overal rozengeur en maneschijn en leven zij nog vaak in de marge. Zijn deze ondernemers dan niet geschikt, bieden zij een verkeerd product, hebben zij hun onderneming dan niet op orde? Je moet tegenwoordig als ondernemer goed zijn in werkelijk alles; sales (netwerken), financiën, marketing (online / offline), personeelsmanagement en zelfs kennis hebben van processen. Waar vroeger de lokale groenteboer enkel hoefde te zorgen voor een goed product en een klantvriendelijke benadering (zelfs dat hoefde niet altijd) kom je hier tegenwoordig niet meer mee weg. Voor je het weet staat er een negatieve recensie online of loopt de klant naar de buurman.

Marketing:

Wat betreft de toekomst op het gebied van marketing ligt de nadruk de laatste jaren voornamelijk op online. Jezelf online profileren zou de sleutel zijn tot ongekende successen beloofd Facebook. Helaas vergeet men te vermelden dat voor een beetje bereik op Facebook of Google er forste investeringen moeten worden gemaakt. Bent u een huisschilder of heeft u een naaiatelier dan komt u nog goed weg met een advertentiebudget van 50 euro per week. Heeft u echter te maken met een grote of lastigere doelgroep dan ziet de wereld van online adverteren er opeens heel anders uit. Daarnaast heeft u bij aanbieders als Facebook, Linkedin of Google maar een beperkte ruimte voor commerciële uitingen. Heeft u een lastiger te verkopen product of dienst dan zal adverteren opeens een stuk ingewikkelder worden. Dan verlangt de markt opeens dat u een volleerd marketeer bent die precies zijn/haar doelgroep weet te bereiken. Online marketing is zeker een manier om uzelf snel en gemakkelijk kenbaar te maken binnen uw doelgroep maar, de investering die u daarvoor dient te maken kan fors zijn. We zullen de komende jaren een tweespalt zien tussen de kapitaalkrachtige ondernemingen en het MKB is onze verwachting. De grote vissen zullen grote slagen maken en de kleinere vissen moeten het doen met de kruimels achtergelaten door de grote jongens. Het vinden van deze kruimels zal de komende jaren de uitdaging zijn.

Het traditioneel adverteren (offline) door middel van advertenties in nieuwsbladen, vakbladen of andere hard-copy media zal verder onder druk komen te staan. De kosten voor offline advertenties blijven fors en het bereik en respons zijn vaak niet voldoende. Hopelijk zakt de moed u niet in de schoenen want er komen echt wel kansen in deze special.

Sales:

Veel ondernemers zien marketing en sales als één effort en dat zorgt ervoor dat het effect veel beperkter is dan nodig. Sales vormt veel meer de live interactie tussen ondernemer, leverancier en afnemer en is een directere vorm van communicatie. Voor veel ondernemingen in het MKB is dit waar de kansen liggen, actief je product/dienst verkopen onder je doelgroep. Wat betreft de investering raakt dit in veel gevallen de ondernemer niet direct in de portemonnee maar, hou als ondernemer wel goed je ureninvestering bij. De komende jaren zal dit voor veel bedrijven weer meer plek in gaan nemen in hun manier van acquisitie. Jouw afnemer zoekt namelijk (weer) de persoonlijke interactie en de verbondenheid aan jouw product. Netwerken vormt daarbij een belangrijk aspect. Ga goed na voor jezelf welke bijeenkomsten bij jouw product passen en wees vindingrijk. Er is namelijk wel een wildgroei aan netwerkbijeenkomsten waarbij het rendement laag is. Denk ook goed na over de boodschap, hier komen we in de volgende paragraaf op terug.

Sociaal / Duurzaam / Maatschappelijke boodschap:

Er zal de komende jaren meer waarde worden gehecht aan de boodschap die je ventileert. In veel gevallen ben jij een uit duizend ondernemers binnen jouw productcategorie (of dienst). De boodschap die je uitdraagt heeft grote invloed in de impact die je hebt op je doelgroep. De scheidingslijn tussen een goed uitgedragen boodschap en het irriteren van je doelgroep zal wel steeds dunner worden. Het is dus van belang dat jouw boodschap de doelgroep raakt. Veel bedrijven binnen iedere doelgroep werken graag samen met een onderneming die sociaal / duurzaam of maatschappelijk is ingesteld. Het gebruik van deze boodschap als marketinginstrument is “not done” en wekt irritatie. Het verweven van deze onderwerpen in de manier waarop jij zaken treft beter doel.

Personeel:

De komende jaren zal het tekort aan kwalitatief personeel alleen nog maar toenemen. In de tijden van recessie gaven wij veel van onze klanten de volgende boodschap mee: “Investeer ondanks de economische neerslag wel in jouw Human Capital, dit betaald zich in goede tijden (en die gaan weer komen) gegarandeerd terug”. Wij zien bij klanten die onze woorden ter harte hebben genomen (met begeleiding) dat er een veel lager verloop is dan bij klanten die hier niets mee hebben gedaan. Betekend dit dat, wanneer u dit niet heeft gedaan, u de boot heeft gemist? Nee, maar het betekend wel dat u staat voor een inhaalslag.

Zie uw Human Capital als uw sales; u wilt immers toch die leads binnen halen? Wat als u wel de lead binnenhaalt maar, niet de handen hebt om het werk kwalitatief goed en binnen de juiste termijn af te ronden? Dit resulteert in grotere schade dan de investering die u diende te maken in uw Human Capital. Tegen elke opdracht die u niet naar volle tevredenheid afrond voor uw klant staan tot wel 12 tevreden klanten, een ratio van 1 op 12!

Daarnaast kost het invullen van een vacature u meer dan u denkt. Het vervangen van een medewerker inclusief alle bijkomende kosten (werven en selecteren, capaciteitsverlies, verlies aan ervaring) kost uw organisatie tot 33% van het bruto jaarsalaris. Voor een modaal inkomen van 36.500,00 euro resulteert dit al in een investering van 12.045,00 euro.

Het beheer van uw Human Capital zal steeds minder gaan over salaris en andere financiële compensaties. De generatie die momenteel uw organisatie betreed kijkt niet enkel naar het financieel gewin maar, hecht meer en meer waarde aan zaken als; plezier, sfeer en doorgroeimogelijkheden. De komende jaren zullen deze onderwerpen een veel grotere rol gaan spelen, bent u hier klaar voor? Ruim 75% van de ondernemers zegt volmondig ja, terwijl meer dan 60% van ondernemend Nederland hier uit onderzoek helemaal nog niet klaar voor blijkt te zijn.

Financieel:

U groeit maar ergens ter wereld (of bij u om de hoek) groeit een vergelijkbare ondernemer nog veel harder. Deze ondernemer is de concurrent van morgen. Op welk vlak gaat u met deze ondernemer de strijd aan om de leads? Veel ondernemers denken direct aan sales, marketing of het beste talent. Waaraan vaak niet wordt gedacht is iets wat veel meer op de achtergrond speelt: liquiditeit, winstgevendheid of omzet. Tegen de tijd dat uw concurrent in beeld komt is hij/zij vaak al veel groter en kapitaalkrachtig dan dat u bent. Het bedenken van een marketingstrategie kan op ieder gewenst moment, het uitzetten van on/offline advertenties idem maar, wat als u de liquiditeit ontbeert om te kunnen schakelen. U gaat naar de bank of een investeerder maar, u blijkt toch niet zo kapitaalkrachtig te zijn dan u op voorhand dacht. Wij zien steeds vaker dat, doordat u uw financiën niet goed in beeld hebt of omdat u niet het maximale rendement behaald, ondernemers falen. Wist u dat ondernemend Nederland gemiddeld 18% omzet laat liggen? De komende jaren kunnen wij van DEMAND niet vaak genoeg benadrukken: “Weet op ieder gewenst moment uw omzet, uw omzet per afnemer, uw bankpositie, uw kaspositie, uw sales per medewerker, uw ROI of EBITA”. De beheer van uw financiën vormt een steeds groter aspect binnen uw organisatie om sturing te geven aan de toekomst. Moet u dan uw sales en marketing vergeten? Nee maar als u wilt slagen als ondernemer moet u tegenwoordig toch echt beschikken over een 360 graden aanpak.

Hopelijk bent u niet geschrokken van deze DEMAND Special en ziet u enkele interessante uitdagingen voor de toekomst. Mocht dit het geval zijn? Neemt u dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Binnen DEMAND werken specialisten met elk hun eigen expertise, kortom wij kunnen u wel die 360 graden aanpak bieden.

 

Stephen de Man
Adviseur – Coach
DEMAND Advisory Services

 

Plaats een reactie