Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.
Er was geen groter contrast dan de horeca in Zuid-Europa als dat in Nederland en met name op het gebied van personeel. In zuidelijke landen wordt een baan in de horeca als volwaardig gezien en blijven daardoor mensen langen hangen in deze branche. In Nederland wordt de horeca met name gezien als het land van studenten, parttimers en minderheden. Dit is ten dele waar en dat is voornamelijk veroorzaakt door de Horeca zelf.
Wie heeft er niet tussen zijn 16e en 20e gewerkt in de horeca (of je werkte in een callcenter of in de supermarkt). Dit is tot op de dag van vandaag niet veranderd en zal ook nog wel enige tijd bestaan. De vraag die wij ons enkele jaren geleden al hardop durfde te stellen was: “Welk effect heeft dit op de horeca in combinatie met veranderingen in deze branche”. Enkele jaren geleden gaven wij al als advies vol in te zetten op investeringen binnen de Human Capital om personeelstekorten in de toekomst op te vangen. Daarnaast zien wij al vele jaren de tendens van goedkope krachten binnen de horeca wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit en het beeld.
Is de horeca dan bezig met zijn eigen faillissement? Het is hard om te stellen maar, de horeca zal in goede tijden slechts mondjesmaat investeren in de Human Capital. Het is nu het moment dit wel te doen maar, wij zien bij veel klanten een afwachtende houding. Het personeelstekort zoals deze nu in rap tempo toeneemt zal in de komende jaren vele malen erger worden. Dit werkt de inzet van goedkope krachten enkel in de hand wat de negatieve kijk op de branche alleen maar vergroot.
De markt veranderd steeds meer van incidenteel horeca bezoek naar regelmatig horeca bezoek als sociale spil in het leven. De horeca zal mede door het toenemen van de welvaart en de werkdruk vaker worden gezien als vast onderdeel binnen het leven van de Nederlander. Uit eten gaan word steeds meer a way of life en thuis afspreken zal steeds minder plaatsvinden.
Door deze tendens zal de druk op de horeca-branche enerzijds toenemen want, werkend Nederland met meer te besteden heeft ook veel meer eisen dan vijf jaar terug. Een tweedeling tussen goedlopende concepten en matig concepten zal de komende jaren steeds meer zichtbaar worden. Personeel speelt hierin een cruciale rol als het gaat om gastvrijheidsbeleving. Meer dan ooit worden ondernemers afgerekend op de kundigheid en het gastvrijheidsbloed van hun Human Capital. Veel restaurants en hotels spenderen veel geld aan kwalitatief goede producten en klimaatneutraliteit maar vergeten te investeren in hetgeen wat hen het meeste geld kost; personeel.
Veel ondernemers investeren veel tijd in kwalitatief uitmuntende concepten met prachtige producten en zeer mooi ingerichte locaties. Wat zij vergeten is dat personeel een aanzienlijke portie van de omzet tot zich neemt. Daarnaast zien veel ondernemers niet dat het vervangen van personeel gemiddeld 33% van een bruto jaarsalaris kost. Voor een modaal salaris praat je dan al snel over ruim 12.000 euro voor een fulltimer. Dit klinkt als veel (en dat is het ook) maar dit bestaat onder andere uit: werving en selectiekosten, inwerken, kwaliteitsverlies, inzetbaarheid en dubbele kosten. Veel ondernemers vergeten dat een nieuwe medewerker pas na zes maanden rendabel is.
Het grootste vraagstuk de komende jaren is in ons optiek: Human Capital. Hoe dit ingevuld gaat worden binnen de gehele markt? Dat is voor ons voorlopig ook een vraagstuk. Wel zetten wij in op duurzame inzetbaarheid, cross-border recruitment en opleiden van personeel. Dit is waar met name voor de ondernemers die wij adviseren de kansen liggen de komende jaren.
Meer weten over personeel? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.
Stephen de Man
Adviseur – Coach
DEMAND Advisory Services