DEMAND Special: “Personeel in het MKB”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Je zou denken dat er momenteel geen personeel meer te krijgen is en dat je er niet eens aan hoeft te beginnen om die spelt in de spreekwoordelijke hooiberg te vinden. Niets is minder waar maar, er wordt de komende jaren wel om een creatieve geest en doorzettend vermogen gevraagd. Moeilijk in te vullen vacatures zijn de komende jaren meer regel dan uitzonder. De vraag rijst dan op waarom de ene ondernemer dan wel en waarom de ander dan geen personeel weet te vinden. Een complexe aangelegenheid maar, er zijn antwoorden!

Ondernemingen die vol inzetten op primaire arbeidsvoorwaarden lopen achteraan, een harde uitspraak maar, wel de waarheid. Binnen veel organisatie bestaat vandaag de dag nog steeds het gevoel dat het talent van de toekomst louter gedreven word door geld. Dit is pertinent onjuist want er zijn legio studies die laten zien dat salaris allang niet meer op nummer een staat als drijfveer voor werkend Nederland.

Een bedrijf dat adverteert met een saaie advertentietekst waarin geen 9-5 mentaliteit word gevraagd, een dosis doorzettingsvermogen en iemand die bij wijze van spreken 24/7 bereikbaar is voor de baas, zal maar bij weinigen kandidaten enthousiast worden ontvangen. Selecteert u eens op een willekeurige wervingssite drie verschillende vacatures; wat ziet u? Juist hetgeen wat solliciterend Nederland niet wilt zien; een gebrek aan flexibiliteit.

Solliciterend Nederland zoekt naar vrijheid en een naadloze integratie tussen werk en privé. Het mag best door elkaar lopen maar, er moeten wel vrijheden geboden worden. De tijd van Big-Brother ligt toch al ruim een decennia achter ons maar, veel ondernemers denken nog veel controle te hebben als hun Human Capital onder hun neus aan het werk is. Er word alleen vergeten dat de productiviteit tot wel 40% lager ligt als men in een niet flexibele omgeving werkzaam is. Andersom, mensen zijn 40% productiever als je ze de vrijheid geeft.

Het is niet voor niets dat de manager langzaam terrein verliest, er wordt steeds meer van werkend Nederland verwacht dat ze eigen managers zijn. Je moet zelf je tijd indelen en zorgen dat je takenpakket is afgerond aan het einde van de werkweek (of welke andere deadline er is). Deze vrijheden resulteren in een toename van het werkgeluk en productiviteit. Daarnaast scheelt het de organisatie personeelslasten en personeelsrisico’s die weer geïnvesteerd kunnen worden in trainingen en coaching van het bestaande Human Capital.

De tijd van flex-offices is voorbij en ondernemers die het (werk)leven zien als een grote flex-office zijn klaar voor de toekomst. Betekend dan dat dit op stel en sprong geïmplementeerd dient te worden, absoluut niet. Dit proces vraagt om gedegen onderzoek en een implementatietraject. Verandermanagement is met een dergelijke verandering in bedrijfscultuur onmisbaar. Een slecht ingerichte en gecontroleerde flexibele workforce kan een vernietiging van uw kapitaal zijn. Waar aan de ene kant aanzienlijke rendementen kunnen worden behaald op deze investering kan de keerzijde zijn dat u hard kunt vallen. Zoals vaak gesteld wordt bij bancaire producten: “Het risico voor dit product is vrij groot, u kunt veel verliezen”.

Bedrijven die wij dergelijke stappen adviseren krijgen de juiste begeleiding om dit met minimale risico’s te implementeren. Wij adviseren bedrijven dit dan ook nooit zelf te doen.

Naast flexibiliteit is er nog een belangrijke tendens gaande: “Wat heb jij als organisatie te vertellen”. Dit gaat met name over welke boodschap ventileer jij richting solliciterend Nederland. Iedereen kent wel de organisatie met het blauw oranje logo, vaak in de vorm van een smiley. Zij hebben de boodschap perfect uitgevoerd door zichzelf te profileren als hip en vooruitstrevend. Dit sluit weer naadloos aan op het type personeel dat zij zoeken: jong, vol ambitie en met een frisse blik. Zij zetten in op flexibiliteit, een leuke werkplek en saamhorigheid. Precies wat deze doelgroep zoekt. Zij ontvangen op openstaande vacatures nog wel makkelijk 80 – 120 sollicitanten. Jaloers? Dat hoef je niet persé te zijn, wellicht is jouw organisatie beter af met maatwerk in plaats van bulk. Het is per organisatie afhankelijk wat je communiceert naar je doelgroep. Wat dit verhaal wel illustreert is hoe effectief je boodschap kan zijn als je deze op de juiste manier aankleed.

Het kan zijn dat je gaat voor een niche (doel)groep die heel specifiek benaderd dient te worden met een maatwerkboodschap. Het blijft voor iedere boodschap van belang dat je precies weet wat jouw doelgroep zoekt. Zeker in een tijd dat veel mensen zich tevreden voelen met hun baan, moet je veel gerichter zijn om een gevoelige snaar te raken. Story-telling kan hierbij een effectief middel zijn om jouw doelgroep kennis te laten maken met de organisatie.

Tot slot kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: “Investeer in je bestaande Human Capital”. Op de lange termijn betaald zich dit vele malen terug. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en zicht hebben op een toekomst binnen het bedrijf blijven langer en zijn vele malen productiever. Zeker in een tijd van krapte is het niet gek om medewerkers kansen te geven binnen je organisatie, ook al heb je twijfels. Duidelijke afspraken over promotie en demotie kunnen zorgen voor een betere band tussen jouw en je personeel. Daarnaast adviseren wij altijd: “Weet wat er speelt binnen je organisatie zoals je weet wat je op je bank hebt staan”.

 

Stephen de Man
Adviseur – Coach
DEMAND Advisory Services

 

Leave a Comment