Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.
Als we het nieuws mogen geloven zit elk restaurant zeven dagen per week vol en is de besteding per gast nog nooit zo hoog geweest. Bij een rondgang merk je al snel dat de vork toch iets minder rooskleurig in de steel zit, hoe komt dat? De omzet binnen de Horeca is in jaren niet zo hoog geweest en de komende jaren blijft dit in de lift zitten, echter werkt de helft van de ondernemers nog steeds 100 uur per week tegen een beneden modaal inkomen. Het zijn dus allemaal cijfers die op het eerste gezicht niet met elkaar stroken maar, als we analyseren komen we tot een andere conclusie. Wat brengt de Horeca ons tussen nu en eind 2020? Wij schrijven erover in onze DEMAND special: Horeca 2020.
De gast anno 2020:
De gast van 2010 is niet de gast van vandaag en de gast van vandaag is niet de gast in 2020, snapt u hem nog? Onze smaak veranderd iedere 8 jaar zegt men en dat geldt ook voor de behoefte van uw gast. De houdbaarheid van uw concept zetten wij altijd op maximaal 8 jaar (gemiddeld 5 jaar), indien u als ondernemer het concept niet binnen 8 jaar door evolueert loopt u achter de feiten aan. Dit klinkt hard maar dat is helaas de consumptie economie waarin wij leven. De tijd dat de gast kwantiteit en prijs gedreven was ligt inmiddels ver achter ons. De beleving viert hoogtij en daar wilt de gemiddeld gast best zijn of haar portemonnee voor trekken. Veel ondernemers proberen competitief te zijn op prijs, je wilt immers niet twee euro duurder zijn dan een ander. Op de korte termijn kan deze strategie nuttig zijn maar, wat als een andere ondernemer weer twee euro goedkoper is dan u? Waar uw buurman u minder goed in kan volgen is uw concept, de kwaliteit en uw gastvrijheid. De buurman zal u proberen te kopiëren maar, hoe vaak wint een concurrent deze slag? Uit onze ervaring weten wij; zelden.
De gast in 2020 is druk, heel druk, wellicht drukker dan hij/zij ooit is geweest. Deze gast heeft ook meer te besteden dan 10 jaar geleden en voelt meer sociale druk dan ooit tevoren. Naast een fulltime baan wil de gast steeds meer quality of life of een betere work-life balance, iets waar de Horeca goed op in kan/moet spelen de komende jaren. De keerzijde is wel dat de gast van 2020 meer verwachtingen heeft waaraan u als ondernemer moet voldoen. Om de verwachtingen van de gast te kunnen behalen of beter nog te overtreffen moet u als ondernemer een beter, unieker en gebalanceerd concept aanbieden dan enkele jaren terug.
Het concept anno 2020:
Creativiteit, uniqueness en experience blijven altijd zeer belangrijke pijlers in een uit te werken concept. Het uitgangspunt is dat het concept tijdloos is (voor 8 jaar) en niet zomaar te kopiëren zal zijn. Ieder concept is maatwerk weten wij bij DEMAND en daarom is het lastig om een beeld te schetsen van het concept anno 2020. Wel zien wij dat het concept meer een geheel moet vormen met de omgeving eromheen en naadloos moet passen binnen de termen: “Quality of Life” en “Work-life Balance”. Wat dit concreet betekend hangt af van zaken als de locatie, de concurrentie en de doelgroep. Er zijn nog veel aspirant ondernemers die met een voorbedacht concept de markt willen betreden. Wij adviseren deze ondernemers om te kijken naar de behoeften die binnen een bepaalde doelgroep of locatie nodig zijn. Het bedenken en optimaliseren van een concept is maatwerk en dit zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.
Het personeel anno 2020:
Een woestijnlandschap met her en der een oase, dat is hoe de personeelsmarkt er de komende jaren in grove lijnen uit zal zien. Het zal de komende jaren steeds lastiger worden om kwalitatief goed personeel te werven op nagenoeg alle posities binnen de Horeca. De investeringen zijn de afgelopen 20 jaar uitgebleven op het gebied van Human Capital en dit heeft ervoor gezorgd dat de Horeca met een ernstig imagoprobleem kampt en zal blijven kampen. De lange uren, de werkdruk en de relatief lage lonen hebben ongeschoold en ongekwalificeerd personeel richting de Horeca getrokken. Personeel dat goed geschoold is en over de juiste (persoonlijke) kwalificaties beschikt is weggetrokken richting branches waarbij er (daar zijn ze weer) wel een juiste verhouding: “Quality of Life” en “Work-life balance” is. De werkdruk en inflexibiliteit binnen de branche zijn veroorzaakt door onder andere prijs, kwaliteit en ongecontroleerde groei van de Horeca.
Personeel moet de komende jaren weer bewust gaan kiezen om in de Horeca te gaan werken, dit lijkt een bijna onmogelijk opgave maar is het niet. Werkgever moeten weer inzetten op de kwaliteit van zowel het product als de kwaliteit van de werkomstandigheden. En zoals we wel vaker zeggen; salaris is daarbij niet eens van het grootste belang. Geef medewerkers de ruimte in hun roosters en hun ontplooiing. Zorg dat er weer geïnvesteerd word in scholing en cursussen en waardeer het talent van morgen. Daarnaast zal de Horeca open moeten staan voor kwalitatief goed personeel uit andere landen binnen de EU. Het lokaal werven van personeel zal steeds meer verdwijnen en internationaal scouten van talent zal de norm worden. Met deze verschuiving zullen er ook nieuwe vraagstukken ontstaan zoals integratie en optimalisatie van dit talent.
U ziet er staat de komende jaren veel te gebeuren en er zijn veel uitdagingen. Veel ondernemers zijn niet voorbereid op deze veranderingen en dit kan een serieus probleem vormen voor de toekomst. Bij DEMAND werken specialisten met elk hun eigen expertise waardoor wij als een van de weinige adviseurs u een 360 graden dienstverlening kunnen aanbieden. Daarnaast houden wij de kosten laag en de kwaliteit zo hoog mogelijk waardoor DEMAND echt voor iedere ondernemer bereikbaar is. Meer weten? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs.
Stephen de Man
Adviseur – Coach
DEMAND Advisory Services