DEMAND Coaching: “Start-checklist Horeca”

Note: Currently our specials are only available in Dutch, our sincere apologies.

Een goed begin is het halve werk en waar wij een klein beetje kunnen helpen van DEMAND doen wij dat. Deze checklist helpt je als beginnend ondernemer om bepaalde zaken niet te vergeten. Zijn wij perfect? Nee helaas niet dus mocht je aanvullingen hebben op onze checklist, laat dit ons dat even weten. Zo help je andere ondernemers weer net iets beter beginnen.

1. Het idee
Je zit aan de keukentafel en je bedenkt plots een prachtig nieuw concept. Je beeld jezelf al in dat je er staat, dat de gasten in rijen voor de deur staan en dat je eindelijk die nieuwe auto kunt kopen. De harde realiteit is dat alvorens het zover is, je toch even het een en ander moet opschrijven.
A. Start een brainstormsessie: Begin met een kladje papier en zet in het midden de woorden: “Mijn onderneming” zet er een cirkel om en bedenk alles wat bij jouw onderneming hoort. Dit kunnen praktische zaken zijn maar, ook zaken als de kleurstellingen, specificaties of een locatie. Deze woorden zet je door middel van lijnen rondom de woorden: “Mijn onderneming”.
B. Brainstorm om de uitkomst: Je hebt nu een prachtige brainstormsessie op papier gezet, gefeliciteerd! Nu is het zaak om rond alle onderwerpen die je hebt opgeschreven verder te gaan brainstormen. Brainstormen zorgt ervoor dat je heel open kijkt naar een bepaald onderwerp. Dit kan je helpen om bepaalde zaken verder uit te werken in het ondernemersplan.

2. Het ondernemersplan

Door veel aspirant ondernemers gezien als een heidens karwei en iets wat te vaak word overgeslagen. Je kunt nog zulke mooie dingen bedacht hebben in je brainstormsessie maar, het is in het ondernemersplan de bedoeling dat je de haalbaarheid gaat toetsen van jouw idee. Een ondernemersplan hoeft niet extreem lang te zijn maar, wel volledig. Je zult merken dat je tijdens het schrijven sommige stukken wel 10 keer stukken moet herschrijven omdat, zaken niet haalbaar zijn of omdat ze toch anders moeten worden ingekleed. Bedenk dat je jezelf een hoop leed hebt bespaard want, anders had je hier pas in een veel later stadium achter gekomen. Naast veel operationele zaken komen er ook praktische zaken aanbod in je ondernemersplan zoals vergunningen.

……….